Fatir Tir, ‘Serigala’ ISIS asal Indonesia yang Diburu Polisi Malaysia

alexametrics

Fatir Tir, ‘Serigala’ ISIS asal Indonesia yang Diburu Polisi Malaysia

KUALA LUMPUR – Polisi Diraja Malaysia terus memburu 3 member “wolf pack” atau “kawanan serigala” ISIS yang berencana menghabisi 4 pejabat penting dan melancarkan serbuan besar-besaran kepada tempat ibadah non-Muslim. 1 dari 3 orang yang diburu itu ialah Fatir Tir, masyarakat negara Indonesia (WNI).

“Kami masih melacak mereka,” kata Inspektur Jend. Polisi Malaysia, Abdul Hamid Bador, di Bukit Aman, Rabu (15/5/2019).

“Yang mempunyai info mengenai hal keberadaan mereka didesak untuk membagikannya ke polisi,” lanjut dia, seperti dilansir The Star.

Fatir Tir mempunyai alamat terakhir di Banting, Selangor

Fatir Tir mempunyai alamat terakhir di Banting, Selangor. 2 tersangka lain yang juga diburu ialah Syazani Mahzan, 21, dan Muhamad Nuurul Amin Azizan, 27, yang keduanya Adalah masyarakat Malaysia.

Ketiga tersangka tersebut diburu untuk membantu penyelidikan kepada 4 tersangka member sel “kawanan serigala” ISIS yang sudah ditangkap di Kuala Lumpur dan Terengganu pada 5-7 Mei. Dari 4 tersangka yang ditangkap itu, salah satunya ialah WNI berumur 49 tahun.

Abdul Hamid dalam konferensi pers sebelumnya pada hari Senin lalu mengungkap planning serbuan para tersangka. “Mereka berencana untuk melakukan rencananya pada minggu ke-1 Ramadhan untuk ‘membalas’ kematian Muhammad Adib,” katanya.

Muhammad Adib ialah seorang petugas pemadam kebakaran yang meninggal selama kerusuhan rasial di sebuah kuil Hindu pada November 2018. Penyelidikan atas kematiannya masih berlanjut.

Argumentasi lain para tersangka ingin menghabisi para pejabat penting atau VIP ialah sebab para pejabat dinilai gagal “menjaga kesucian Islam”.

(mas)

Source by Agus

You might like

About the Author: Agus Mulyanto

Silahkan nonaktifkan adblock anda untuk membaca konten kami.
Segarkan Kembali