Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Home / BERITA INDONESIA / Pengorbanan Siti Khadijah Semasa Hidup Menemani Rasulullah

Pengorbanan Siti Khadijah Semasa Hidup Menemani Rasulullah

/
/
/
32 Views
Pengorbanan istri Rasulullah semasa hidup. Foto: istimewa

Islam Nusantara – Dikisahkan, suatu hari saat Rasulullah pulang dari berdakwah, Beliau masuk ke dalam rumah. Khadijah radhiyallahu ‘anha menyambut, dan hendak berdiri di depan pintu. Saat Khadijah hendak berdiri, Rasulullah bersabda: “Wahai Khadijah tetaplah kau ditempatmu”. Saat itu Khadijah tengah menyusui Fatimah yang masih bayi.

Waktu itu semua kekayaan mereka sudah habis. Seringkali tidak mempunyai makanan. Sehingga saat Fatimah radhiyallahu ‘anha menyusu, bukan air susu yang keluar akan tetapi darah. Darahlah yang masuk dalam mulut Fatimah Radhiyallahu ‘anha.

Baca: Detik-detik Wafatnya Siti Khadijah, Istri Tercinta Rasulullah

Lalu Beliau mengambil Fatimah radhiyallahu ‘anha dari gendongan istrinya (Khadijah radhiyallahu ‘anha ) lalu diletakkan di tempat tidur. Rasulullah yang lelah setelah pulang berdakwah dan berhadapan dengan segala caci maki dan fitnah manusia itu lalu berbaring di pangkuan Khadijah.

Rasulullah tertidur. Saat itulah Khadijah radhiyallahu ‘anha membelai kepala Rasulullah dengan full kelembutan dan kasih sayang. Tidak terasa air mata Khadijah menetes di pipi Rasulullah. Beliau pun terjaga.

“Wahai Khadijah Kenapa engkau menangis? Adakah engkau menyesal bersuamikan saya, Muhammad” tanya Rasulullah dengan halus.

Siti Khadijah di Mata Rasulullah

Dahulu engkau perempuan bangsawan, engkau mulia, engkau hartawan. Tetapi hari ini engkau sudah dihina orang. Seluruh orang sudah menjauhi dirimu. Semua kekayaanmu habis. Adakah engkau menyesal wahai Khadijah bersuamikan saya, Muhammad?”
lanjut Rasulullah tidak kuasa menyaksikan istrinya menangis.

“Wahai suamiku. Wahai Nabi Allah. Bukan itu yang kutangiskan.” jawab Khadijah.

“Dahulu saya mempunyai kemuliaan. Kemuliaan itu sudah saya serahkan untuk Allah dan Rasul-Nya. Dahulu saya ialah bangsawan. Kebangsawanan itu juga saya serahkan untuk Allah dan Rasul-Nya. Dahulu saya mempunyai harta kekayaan. Semua kekayaan itupun sudah saya serahkan untuk Allah dan Rasul-Nya.

Baca: Hukum Seorang Perempuan Haid Masuk dalam Masjid

“Wahai Rasulullah. Sekarang saya tidak punya apa-apa lagi. Tetapi engkau tetap memperjuangkan agama ini. Wahai Rasulullah. Sekiranya nanti saya mati sedangkan perjuanganmu ini belum selesai, sekiranya engkau hendak menyebrangi sebuah lautan, sekiranya engkau hendak menyebarangi sungai tetapi engkau tidak memperoleh rakit pun atau pun jembatan.

“Maka galilah lubang kuburku, ambilah tulang belulangku. Jadikanlah selaku jembatan untuk engkau menyebrangi sungai itu supaya engkau dapat berjumpa dengan manusia dan meneruskan dakwahmu.

“Ingatkan mereka mengenai hal kebesaran Allah. Ingatkan mereka ke yang hak. Ajak mereka ke Islam, wahai Rasulullah.

Sebuah pengorbanan istri tercinta Rasulullah dalam menemani Beliau sampai wafat. seluruh pengorbanan tidaklah mudah, tetapi kita dapat mengambil hikmah dari beliau Siti Khadijah radhiyallahu ‘anha. [dutaislam/ka]

Source by Ahmad Zainuddin

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *

This div height required for enabling the sticky sidebar